Facebook link

https://www.facebook.com/gezginyogini

31 Aralık 2013 Salı

Auroville'den mutlu yıllar dileklerim :)



Sadhana Forest’taki ikinci haftamdayım. Ortama alışmam iki günümü aldı sadece, 2 gün geçince  yıllardır burada yaşıyormuşçasına hissetmeye başladım.

Sadhana Forest Auroville’e bağlı bir vegan komün. Hersey doğal, doğa dostu, sağlıklı. 10 yıldan beri varlığını sürdürmekte olan bu komün gerçekten gür ve genç bir orman yetiştirmeyi başarmış. Benim gibi en az 60 gönüllü daha var, işler gönüllüler arasında paylaşılarak yapılıyor. Kimse yaptığı işten şikayet etmiyor;  neşeli, doğayı seven, samimi insanlar var hep. Ego yok, kıskançlık yok, güç gösterisi yok, otorite yok, ırk ayrımı yok;  doğaya zarar vermeden, hatta doğayı daha da besleyerek birlikte dostça yaşamak , sadece bu istedikleri şey.

Sadhana’da hayat sabah 6’da başlıyor. 5.30’da elinde bir müzik aletiyle şarkılar söyleyerek  uyandırmakla görevli gönüllüler koridorda dolaşıyor. 6’da toplanma alanında buluşulduktan sonra hep birlikte ormana gidiliyor. Yeni ağaçlar dikiliyor, su yolları yapılıyor, gübreler hazırlanılıyor, kazılıyor, çapalanıyor, ekiliyor, dikiliyor. 8.30’da geri dönülüyor,kahvaltı  zamanı. Kahvaltı sonrası işler paylaşılıyor, herkes komün hayat içerisinde kendisine düşen günlük görevi yapıyor.  Öğle yemeğinde sonra serbest zaman. Öğleden sonraları , genellikle workshoplarla geçiyor; felsefe, söyleşi, veganizm, yoga, dans, meditasyon.. aklınıza ne gelirse… Akşamları yemekten sonra ana alanda sohbet, şarkılar, dans ya bazen mudpoolun yakınında yakılan ateşin etrafında eğleniliyor. Mudpool; yakınımızdaki göle verdiğimiz isim, suyunun kahverengi olmasına  aldırmadan duşumuzu alıyor, gölde keyifle yüzüyoruz, çünkü suyun temiz olduğunu , içindeki çamur yüzünden kahverengi olduğunu biliyoruz . , Korkulacak hiçbir şey yok, keyfini çıkarıyoruz sadece.


Burada herkes , her şey eşit ve bunu görmek beni gerçekten inanılmaz mutlu ediyor. Burada ve tüm Auroville’de kimse kimsenin ırkının , dininin farkında değil, umrunda değil.. Herkes gerçekten ne olduğumuzun  farkında ve ben bu farkındalığa bayılıyorum. Dünyanın her yerinden  insanı bir arada, mutlu , kavgasız görmek , ve bunu böyle güzel, yemyeşil doğanın içerisinde görmek; insan daha ne ister dedirtiyor insana .
Auroville’de devamlı workshoplar, festivaller, partiler ardı arkası kesilmeden devam ediyor. Öyle alkolün dibine vurulan partilerden bahsetmiyorum, parti dediğimiz genellikle ateşin etrafında şarkılar , danslar, sohbetler. Sadhana’da alkol ve sigara yasak olmasına rağmen hayatımda görebileceğim en güzel dans partileri burada oluyor, burada öğrendim ki eğlenmek için alkole ihtiyacımız yokmuş gerçekten, açık beyinle ve farkında olarak eğlenmek çok çok daha keyifli.


Auroville’in en çok sevdiğim yanlarından biri de herkes veganizmin farkında ve her yiyecek için vegan alternatifler bulunuyor, işte buna bayılıyorum ve istediğim gibi karnımı doyurabiliyorum. viyorlar

İnsanlar burada karşılık beklemeden vermeyi, paylaşmayı, birlikte yaşamayı seviyorlar. Bir parti ya da organizasyon varsa kulaktan kulağa hızlıca yayılıyor. Örneğin her pazar Johnny'nin evinde brunch partisi oluyor ve biz bunu kulaktan kulağa öğreniyor ve her hangi bir davet beklemeden gidiyoruz. Johnny Auroville'de çok uzun yıllardan beri yaşayan 70lerinde bir adam, pazar günleri herkes yiyeceği ile gidiyor, orada pişiriyor ve servis edilmek üzere masaya bırakıyor. Birşey götürmesen de olur yine de herkes sana hoşgeldin gözleriyle bakıyor. Johnny de üşenmeden her pazar dosa ( pancake / krep / akıtma ne derseniz artık adına:) ) yapıyor misafirler için. Şarkılar sohbetler eşliğinde herkes birlikte hazırlamış oldukları açık büfeden karnını doyuruyor. Süper bir organizasyon...

Dünyanın her yerinden insanın birlikte yaşayacağı bir şehir yaratma fikri Auroville’de her yerde resmini göreceğiniz “The Mother” ın hayali . The Mother’a ve öğretmeni Sri Aurobrindo’ya büyük bir saygı var Auroville’de. Bu konu hakkında detaylı bilgiyi başka bir yazımda anlatmayı planlıyorum.

Yeni yıla Sadhana’da girdiğim için mutluyum, alkolsüz  deliler gibi dansettiğimiz mükemmel bir partinin ardından elele tutuşarak ommm mantrasıyla yeni yıla girmek büyüleyici ve huzur verici idi. Umarım ki tüm yılım böyle huzur ve barış dolu, doğayla iç içe geçer. Umarım tüm yıllarım böyle geçer…Size de güzel bir yıl diliyorum. Yeni yılda yeni paylaşımlarla görüşmek üzere…