Facebook link

https://www.facebook.com/gezginyogini

14 Ocak 2014 Salı

You may say that I'm a dreamer , but I'm not the only one / Bana hayalperest diyebilirsin ama ben tek değilim...




Sadhana’daki rüyamın bitmesine 2 gün kaldı sadece. Bir rüya bitecek başka bir rüya başlayacak, o yüzden üzülmüyorum.

Burada öğrendiklerim hayatımın 28 yılınca öğrendiklerimden daha değerli. Şehirlerde, okullarda bize yaşamayı değil sistemin kölesi olmayı öğretiyorlar. Burada ellerimle toprağı ve gübreyi yoğura yoğura ektiğim bitkilerin, can verdiğim ağaçların değeri hayatımın hiçbir yerinde yaptığım işlerle ölçülemez. Ellerimle mis gibi toprak kokusuyla yaşıyorum bir aydır. Ağaçlara sarılıyorum, kulağımı dayıyorum, dinliyorum dakikalarca, o kadar çok şey söylüyorlar ki dinlersen. Doğa bizi çağırıyor dinlemeyi bilirsen.
Burada birlikte yaşamayı öğrendim. Karşılık beklemeden yardım etmeyi öğrendim. İnsanları sadece insan oldukları için sevmeyi öğrendim. Şehirlerde adından sonra ne iş yaptığını soruyor insanlar birbirine, burada ne kadardır seyahat ettiğini, nereleri gezdiğini, neyi planladığını, hayat felsefesini, sevdiği şeyleri anlatıyor insanlar birbirine tanıştıktan sonra. En ayrımcı sorumuz “vegan mısın vejetaryen mi ?” sanırım, ama bunu da ayrım için sormuyoruz birbirimize, sadece kişi hakkında bilgi sahibi olmak için. Tabi bu soru tanıştıktan çok çok sonra sorulan sorulardan..
Daha liseyi ya da üniversiteyi yeni bitirip seyahate çıkmış gençler de var, işini bırakıp ya da ara verip seyahat etmeye karar veren de, senelerdir seyahat eden de, hatta çoluğu çocuğuyla senelerdir seyahat eden de… Genellikle en çok Almanya’dan, USA’den , UK’den, İsrail’den, Fransa’dan… gezginlere rastladım. Gördükleri ilk “Turkish Traveller” olduğumu söyleyip şaşıran birçok insana da rastladımJ Israilliler Türklere bayılıyor, “biliyor musunuz bizim ülkemizde sizi hiç sevmiyorlar, her kötü durumda İsrail’in oyunu diyorlar” dediğimde gülüyorlar sadece J Öğrendim ki İsrail’de erkekler 3 yıl, kadınlar 2 yıl askerlik yapıyormuş. Eziyete gel, askerlikten sonra çoğu vuruyormuş kendini seyahate, bu yüzden bu kadar çok İsrailli gezgin var.

Türkiye’den kimseye rastlamadım henüz ama Yunanistan’dan bir arkadaşım oldu. Yakın bir kültür bulmak güzeldi. Geçen hafta open stage günümüzde birlikte yarı Yunan yarı Türkçe olarak Aman Katerina Mou / Aman Cevriye Hanım şarkısını söyledik. Türkiye’de sesin çok kötü diyen bazı sevdiklerime duyrulur burada bayıldılar sesime J Hindistan’da şarkıcı olup kaset çıkaracağım.

Buradan ayrılmadan önce fotoğraflarla size biraz Sadhana’daki yaşamı göstermek isterim.

Burası Sadhana ana bölümün dışarıdan görünüşü, burada yemek yeniyor, burada toplantılar, söyleşiler, workshoplar yapılıyor.


Bu da içeriden görünüşü:



Burası da mutfağımız:








Bu da fırınımız:








Yemekler yendikten sonra her kes kendi tabağını yıkamakla sorumlu, deteryan kullanmıyoruz tabi ki. Temizlik için kül kullanıyoruz, aşağıda gördüğünüz üç kovanın ilkine önce daldırıyoruz, sonra kokonat dallarından yapılan süngerimizi küle daldırıp temizliyor sonra her üç kovadan da geçirip sirkeli suyun içinde bekletiyoruz:


Ellerimizi yıkadığımız muslukları aşağıda görüyorsunuz. Musluk yok aslında, altı delinmiş bir kaba kovadan su alıp koyunca musluk oluyor. Böylece fazla su harcamadan ellerimizi güzelce temizleyebilmiş oluyoruz:


Bu da banyomuz:

Tuvaletlerimiz biraz değişik, kaka ve çiş deliklerimiz farklı. Kakamızı yaptıktan sonra üzerine toz döküyoruz. Daha sonra bu kakalar 1 sene bekletildikten sonra gübre olarak kullanılıyor.


Tuvalet kullanım defterimizi de aşağıdab görüyorsunuz :)



Burası çamaşır yıkama alanımız, elceezlerimizde döve döve yıkıyoruz çamaşırlarımızı:



Burası " free store" , üstüne olan bişey bulursan alıp giyiyorsun, genellikle çalışırken giyeceğimiz kıyafetlerimizi buradan alıyoruz:
   
 Tabi ki çöplerimizi ayırarak atıyoruz, sonrasında geri dönüştürülebilmesi için.




Kısaca özetlemeye çalıştım Sadhana Forest'ı , hayatı öğrenmek istiyorsanız bi gelin ziyaret edin, 1 ay gönüllü olarak çalışın, hayata bakışınızda güzel değişiklikler olacak inanın. Çocuklarınızı okulu bitirdikten sonra çalışmaya zorlamak yerine bir gönderin buraya, öyle çok paralara ihtiyacınız yok burada yaşamı öğrenmek için.

Geçen hafta cumartesi günü Sadhana Forest'in 10. yıldönümü kutladık güzel bir organizasyon ile, ufak bir video da sizinle paylaşmak istedim. Geleneksel Hint müziği eşliğinde deliren gençlik :)

Şimdilik yazacaklarım bu kadar, beni özleyin anacım :)